1. Web ya da masaüstü ortamında tablo, grafik ve göstergeler içeren görsel raporlama araçlarının geliştirilmesi. Geliştirilecek olan iş zekası uygulamasının besleneceği canlı sistemlerin analizi.

Rekabetin globalleştiği pazarlarda “başarı” yeni pazar koşullarına ve tüketici beklentilerine en hızlı cevabı verebilmekle eş anlamlı hale geldi. Bu anlamda edinilen ve kullanılan her bilgi kırıntısı sahip olunan en önemli değer olarak nitelendirilebilir. Değer zinciri içerisindeki her adımda gerçekleşen veri akışının bir marka ve ürün için hayati önem taşımasının yanı sıra potansiyel yeni girişimler ve sorunlara yönelik çözümler için de kaynak teşkil etmekte. Peki iş zekası ve iş analitiği bu akış içerisinde ne tür bir fayda sağlıyor?

İş zekası ve İş Analitiği

Deb information knowledge

Operasyonel işlemler, satış kanalları, pazar değişimleri, tüketici beklentileri ve geri bildirimleri, rakiplerin tutumları için sayısız farklı noktadan sayısız ve sürekli bir veri akışı gerçekleşiyor. Gerçekleşen bu veri akışı içerisinde anında değerlendirmeler yapabilmek ve bu değerlendirmelerin sonucu olarak tepki verebilmek için saniyelerle yarışılmakta. Genellikle farklı yazılımlar üzerinden elde edilen bu çıktıların derlenmesi, yönetimi ve analizi sürecinde daha pratik ve entegre çözüm arayışları söz konusu. “Big Data” olarak ifade ettiğimiz bu veri yığınının hızlı ve etkili bir şekilde uygun sorular etrafında geçerli cevaplar oluşturulabilmesi şirketlerin bilgi/analiz ve raporlama birimlerine yoğun bir iş yükü anlamına gelmekte. Elbette verinin anlamlandırılması aşamasında da soruların doğru sorulması ve duruma göre yeni sorularla verilerin test edilmesi de oluşturulacak değerlendirme ve strateji planlamaları için kritik bir öneme sahip. İşte bu noktada verilerin anlamlandırılarak bilgiye dönüştürülebilmesi esası yatıyor. Dönüşüm sürecini aşağıdaki görselle örneklendirmek mümkün.Verinin bilgiye dönüştürülmesi, sorular etrafında yorumlanması ve yorumların sonucunda olumlu ve/ya olumsuz kararların alınabilmesi için etkin bir süreç yönetimi gerekmekte. İhtiyaç duyulduğu anda erişilebilen bilgi bir çok açıdan (bütçe yönetimi, konumlandırma, ürün ve servis geliştirme, süreç iyileştirme, çalışan motivasyonu vb.) rekabet içerisinde güçlü kalmayı ve öne çıkmayı kolaylaştırıyor.

İş Analitiği

Son yıllarda tüm bu ihtiyaçlar çerçevesinde, veriyi daha etkin kullanma ihtiyacına uygun olarak bir çok iş analitiği uygulamasının yanı sıra yeni programlama dilleri de geliştirilmeye başlandı. Bu sayede, şirketler içerisinde bulundukları veri havuzuna en uygun çözüm yöntemlerini değerlendirebilmeye ve kullanmaya başladılar. Peki, kullanıcılara ve dolayısıyla şirketlere sunulan başlıca çözümler neler?

  • Hızlı ve ihtiyaca uygun çözümleme,
  • İlgili ve doğru verileri derleme ve analiz edebilme,
  • Raporları ihtiyaçlara göre özelleştirebilme ve planlayabilme,
  • Genel bir perspektif içerisinde süreci kontrol edebilme,
  • Veriye dayalı karar mekanizmaları oluşturabilme.
Business intelligence

Elbette elde edilen faydaları daha da detaylandırmak ve genişletmek mümkün.